Log Ramps

1974, reconstructed 1983 and 1995
Lloyd Hamrol
Douglas fir and Western Red Cedar. 8.6' h. x 40' w.
Photo Credit: 
Paul Brower

 

Hamrol's ramps are positioned so that the viewer can climb up and see, among other things, an imaginary circle inscribed within the center. He intended his participatory sculpture to evoke references to ceremonial architecture, protecting enclosures, and the natural resources of the Northwest.

Similar to Holt, Hamrol in his tipi-like structure called Log Ramps (1974), stresses the interiors of sculpture by using architectural components. Rather than the domeless enclosure of an observatory, Hamrol provides walls and a roof suggesting shelter. When he stated that Log Ramps is " ... like some place on the frontier ...,” his concept was not of the cosmos as was Noguchi's design for Graham's Frontier. Instead of an imagined adventure in outer space, Hamrol wanted to create a contained space with sociological function. His use of elemental materials and structures relates to human beings in ordinary life situations.

Funding provided by

Combined funds from the National Endowment for the Arts, Bureau for Faculty Research, Department of Art and art allowance from Environmental Studies Center Construction funds. Funding for 1983 reconstruction: Parks Hall construction funds, gifts from Georgia Pacific Corporation and Builder's Concrete. Funding for 1995 reconstruction: WWU Physical Plant.

Audio interpretation of Log Ramps

 

Western Gallery & sculpture tour on the campus map

View more sculptures